zatem do rzeczy dziś opowiem o wspaniałym urządzeniu jakim jest chemex:
Chemex to wynalazek z lat 40., a w Polsce pokazano go po raz
pierwszy w latach 60-tych. Dzisiaj przezywa druga młodość. Chemekx został wymyślony przez niemieckiego chemika Dr. Peter Schlumbohm
Chemex przypomina
karafkę na wino w kształcie klepsydry. Jest wykonany z cienkiego,
laboratoryjnego szkła i przepasany "w talii" charakterystyczną
nakładką z drewna i rzemyka (ułatwia trzymanie naczynia z gorącym płynem).
Co ciekawe Chemex jest również częścią ekspozycji stałej Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku (MoMA), gdzie znalazł się już w 1944 roku niedługo po przedstawieniu go światu. MoMA
CHEMEX Coffeemaker, to bajecznie prosty i genialny wynalazek, dający czysty, znakomitej klasy napar. Takie efekty można było osiągnąć tylko dzięki wykonaniu zaparzacza z materiału obojętnego chemicznie i nie zmieniającego smaku kawy.
Wszystkie "chemeksy" wykonane są z wysokiej jakości, grubego szkła. Nie zawierają elementów ruchomych, to znaczy, górna część, w której umieszczany jest filtr papierowy jest na stałe połączona z dolnym zbiornikiem, w którym zbiera się kawa. Filtry dla chemexa mają bardzo drobne pory dlatego kawa filtrowana w ten sposób jest bardzo klarowna i delikatna, podanto filtry takie należy odpowiednio złożyć, na cztery części, przed umieszczeniem ich w naczyniu tak jak pokazuje zdjęcie:
W szerokiej szyjce kolby umieszcza się filtr, który należy przelać wrzątkiem, by usunąć posmak papieru. Potem do środka wsypuje się kawę i zalewa ciepłą wodą (oczywiście zarówno to, jak grubo zmielona jest kawa oraz temperatura wody nie jest bez znaczenia). Potem wystarczy poczekać, aż zaparzona kawa przesączy się do dolnej części naczynia - Ponieważ filtry do chemexa mają bardzo małe pory, przygotowana w ten sposób kawa jest bardzo klarowna.
Metoda parzenia kawy – Chemex – eliminuje gorycz, a wolny sposób parzenia pozwala na wydobycie pełnego smaku z najlepszych ziaren kawy. W odróżnieniu od płaskich filtrów u dołu, stożkowy kształt skupia całą esencję parzonej kawy na dnie filtra, zapewniając kawy o bardzo rozbudowanych walorach aromatyczno-sensorycznych.
DO PRZYRZĄDZENIA IDEALNEJ KAWY METODĄ „CHEMEX” POTRZEBA:
- Świeżo palonej kawy jednorodnej lub mieszanki - wedle uznania i preferencji
- Młynka np. z porcelanowymi żarnami
- Czystego chemexa
- Stożkowego filtru papierowego
- Około 500 ml przefiltrowanej zagotowanej wody
- Około 30 g świeżo zmielonej kawy
- 2-3 filiżanki na gotowy napar:)
POSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ustawić młynek na odpowiedni stopień zmielenia grubości ziaren (stopień zmielenia powinien być między stopniem zmielenia do espresso i french press’a.)
- Umieścić filtr papierowy w szklanym pojemniku chemexa
- Przelać odrobiną gorącej wody aby pozbyć się posmaku papieru i naczynie
- Wsypać około 30 g świeżo zmielonej kawy do filtra papierowego
- Zalać uprzednio zagotowaną wodą wszystkie drobiny kawy – dokładnie i równomiernie kończąc nalewanie kiedy woda osiągnie poziom około 1 cm od krawędzi stożka (pozwólmy aby kawa rozkwitła nasiąkła wodą równomiernie)
- Odczekać aż poziom wody spadnie o około 2 cm – 3 cm i dolać resztę wody
- Wodę nalewać tak aby poruszyć wszystkie drobiny kawy. Po przesączeniu się całego naparu, zdjąć filtr papierowy i go wyrzucić
a na koniec tradycyjnie kilka pięknych filmików pokazujących zgrabnie i nie rzadko artystycznie to co zostało napisane:)
sprawię sobie niebawem.. póki co cieszę się z aeropressu <3
OdpowiedzUsuńna samego chemxa jeszcze przyjdzie czas teraz szykuje się na aero:)
OdpowiedzUsuń