10.10.2012

chemex

Witam po dłuugiej nieobecności spowodowanej urlopem (witaj Prago), BOYem regionalnym (I miejsce madafaka;p) i BOYem finałami (Witaj fabryko Monin) i generalnie wszystkim znanym nicmisięniechcebardzo...

zatem do rzeczy dziś opowiem o wspaniałym urządzeniu jakim jest chemex:




Chemex to wynalazek z lat 40., a w Polsce pokazano go po raz pierwszy w latach 60-tych. Dzisiaj przezywa druga młodość. Chemekx został wymyślony przez niemieckiego chemika Dr. Peter Schlumbohm 



Chemex przypomina karafkę na wino w kształcie klepsydry. Jest wykonany z cienkiego, laboratoryjnego szkła i przepasany "w talii" charakterystyczną nakładką z drewna i rzemyka (ułatwia trzymanie naczynia z gorącym płynem). 



Co ciekawe Chemex jest również częścią ekspozycji stałej Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku (MoMA), gdzie znalazł się już w 1944 roku niedługo po przedstawieniu go światu. MoMA

CHEMEX Coffeemaker, to bajecznie prosty i genialny wynalazek, dający czysty, znakomitej klasy napar. Takie efekty można było osiągnąć tylko dzięki wykonaniu zaparzacza z materiału obojętnego chemicznie i nie zmieniającego smaku kawy.

Wszystkie "chemeksy" wykonane są z wysokiej jakości, grubego szkła. Nie zawierają elementów ruchomych, to znaczy, górna część, w której umieszczany jest filtr papierowy jest na stałe połączona z dolnym zbiornikiem, w którym zbiera się kawa. Filtry dla chemexa mają bardzo drobne pory dlatego kawa filtrowana w ten sposób jest bardzo klarowna i delikatna, podanto filtry takie należy odpowiednio złożyć, na cztery części, przed umieszczeniem ich w naczyniu tak jak pokazuje zdjęcie:




W szerokiej szyjce kolby umieszcza się filtr, który należy przelać wrzątkiem, by usunąć posmak papieru. Potem do środka wsypuje się kawę i zalewa ciepłą wodą (oczywiście zarówno to, jak grubo zmielona jest kawa oraz temperatura wody nie jest bez znaczenia). Potem wystarczy poczekać, aż zaparzona kawa przesączy się do dolnej części naczynia - Ponieważ filtry do chemexa mają bardzo małe pory, przygotowana w ten sposób kawa jest bardzo klarowna.

Metoda parzenia kawy – Chemex – eliminuje gorycz, a wolny sposób parzenia pozwala na wydobycie pełnego smaku z najlepszych ziaren kawy. W odróżnieniu od płaskich filtrów u dołu, stożkowy kształt skupia całą esencję parzonej kawy na dnie filtra, zapewniając kawy o bardzo rozbudowanych walorach aromatyczno-sensorycznych.

DO PRZYRZĄDZENIA IDEALNEJ KAWY METODĄ „CHEMEX” POTRZEBA: 


  • Świeżo palonej kawy jednorodnej lub mieszanki - wedle uznania i preferencji 
  • Młynka np. z porcelanowymi żarnami 
  • Czystego chemexa 
  • Stożkowego filtru papierowego 
  • Około 500 ml przefiltrowanej zagotowanej wody 
  • Około 30 g świeżo zmielonej kawy 
  • 2-3 filiżanki na gotowy napar:)



POSÓB PRZYGOTOWANIA: 



  • Ustawić młynek na odpowiedni stopień zmielenia grubości ziaren (stopień zmielenia powinien być między stopniem zmielenia do espresso i french press’a.) 
  • Umieścić filtr papierowy w szklanym pojemniku chemexa 
  • Przelać odrobiną gorącej wody aby pozbyć się posmaku papieru i naczynie 
  • Wsypać około 30 g świeżo zmielonej kawy do filtra papierowego 
  • Zalać uprzednio zagotowaną wodą wszystkie drobiny kawy – dokładnie i równomiernie kończąc nalewanie kiedy woda osiągnie poziom około 1 cm od krawędzi stożka (pozwólmy aby kawa rozkwitła nasiąkła wodą równomiernie) 
  • Odczekać aż poziom wody spadnie o około 2 cm – 3 cm i dolać resztę wody 
  • Wodę nalewać tak aby poruszyć wszystkie drobiny kawy. Po przesączeniu się całego naparu, zdjąć filtr papierowy i go wyrzucić




a na koniec tradycyjnie kilka pięknych filmików pokazujących zgrabnie i nie rzadko artystycznie to co zostało napisane:)

                                       

                                      



2 komentarze:

  1. sprawię sobie niebawem.. póki co cieszę się z aeropressu <3

    OdpowiedzUsuń
  2. na samego chemxa jeszcze przyjdzie czas teraz szykuje się na aero:)

    OdpowiedzUsuń