Aeropress to jeden z najmłodszych przyrządów służących do parzenia kawy, został wynaleziony w 2005 roku i w ciągu kilku lat zdołał zaskarbić sobie podniebienia rzeszy kawoszy. Łączy największe zalety metody filtrowej i ciśnieniowej w jednym prostym i łatwym w obsłudze urządzeniu.
Ten świetny przyrząd daje wiele przyjemności przy przyrządzaniu kawy, jego budowa i specyfika zapewnia nam możliwość kontroli wielu czynników wpływających na smak kawy ( temperatura wody jaką zalewamy zmielone ziarna, ciśnienie, czas parzenia, grubość mielenia, metoda parzenia, doza).
Aeropress to proste w budowie, ale innowacyjne urządzenie.
Aeropress to proste w budowie, ale innowacyjne urządzenie.
Składa się z 3 stałych części: tubus, tłok, sitko.
Do przeprowadzenia ekstrakcji niezbędny jest filtr - w zestawie startowym mamy 350 sztuk czyli przyjemna ilość na jakiś czas:)
Dodatkowe części wchodzące w skład zestawu to: tunel zapobiegający rozsypywaniu się kawy - jak dla mnie zupełnie zbędny kawałek plastiku, mieszadełko - całkiem przydatne oraz miarka do odmierzania porcji kawy która również się przydaje szczególnie kiedy nie posiadamy jeszcze wagi:)
Generalnie przyjmuje się, że istnieją dwie popularne metody zaparzania kaw w Aeropressie:
metoda zwykła i odwrócona:
Metodę zwykłą rozpoczynamy od przepłukania filtra w wodzie w celu polepszenia jego przepuszczalności i usunięcia posmaku papierowego czyli czynność standardowa z każdym papierowym filtrem, następnie wkładamy filtr do sitka, zakręcamy tubus sitkiem, wsypujemy kawę i nakładamy całość na filiżankę. Zalewamy kawę gorącą, ale nie wrzącą wodą, (polecam testowanie najlepszych temperatur dla konkretnej kawy) mieszamy, czekamy chwilę nie mieszając, zakładamy tłoczek i przeciskamy napar, dzięki filtrowi pozbywamy się w ten prosty sposób fusów.
Metodę odwróconą rozpoczynamy od założenia tłoka, następnie odwracamy Aeropress tak by tłoczek znajdował się na dole, wsypujemy kawę. Zalewamy kawę gorącą, ale nie wrzącą wodą, (polecam testowanie najlepszych temperatur dla konkretnej kawy) mieszamy, czekamy chwilę nie mieszając równocześnie przepłukując filtr wodą, zakładamy filtr do sitka, zakręcamy tubus sitkiem, odwracamy do pozycji, w której sitko znajduje się na dole, nakładamy na filiżankę i przeciskamy. Ja osobiście upodobałam sobie właśnie tą metodę, wydaje się dawać większą kontrolę nad kawą i ma ona tą przewagę nad zwykła metodą, że kawa zaczyna kapać już po zaparzeniu, a nie od razu po wlaniu wody.
Jako sytuację wyjściową do przeprowadzania dalszych prób w celu uzyskania jak najlepszego naparu z danej kawy na sam początek polecam przyjąć następujące wartości:
Doza( ilość kawy): 14 g
Grubość mielenia: drobne
Czas mieszania: 30 sekund
Czas parzenia: 30 sekund
Czas przeciskania: 30 sekund
Temperatura wody: 85 °C
Ilość wody: 200 ml, a później po zapoznaniu się z urządzeniem szlifować swój warsztat:)
Doza( ilość kawy): 14 g
Grubość mielenia: drobne
Czas mieszania: 30 sekund
Czas parzenia: 30 sekund
Czas przeciskania: 30 sekund
Temperatura wody: 85 °C
Ilość wody: 200 ml, a później po zapoznaniu się z urządzeniem szlifować swój warsztat:)
Dodatkową zaletą aeropressu jest jego mobilność – można go użyć wszędzie tam gdzie mamy gorącą wodę.
Polecam dodatkowo zainteresowanym swietny obrazkowy tutorial na mrożonego aeropressa tu mamy bardzo proste przepisy, a zarazem niesamowicie różnorodne, na zaparzenie kawy w aeropressie podane przez mistrzów świata Aeropress http://worldaeropresscham...ss.com/recipes/
a na koniec oczywiście filmy:
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o mnie, to do przyrządzenia kawy zawsze używam młynka oraz specjalnego dzbanka z zaparzaczem, który kupiłem swego czasu na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata/dzbanki-i-imbryki. Parzenie kawy ma bardzo duży wpływ na jakość smaku, a także aromat tego napoju. Zawsze warto jest zwrócić uwagę na tego typu rzeczy podczas przyrządzania swojej ulubionej kawy.
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuń